torsdag den 23. september 2010

Efterårsjævndøgn

Det er ikke til at komme uden om: Fra nu af og det næste halve år er dagene kortene end nætterne.
Selv om der var over 20 grader i dag, og det ikke var spor for koldt at gå med sandaler og uden jakke, så kan man selvfølgelig mærke på lysets intensitet og farvernes ditto, at det ER efterår.

Jeg tror ikke, jeg ville kunne leve i et land uden årstider - i hvert fald ikke ret godt. Jeg synes bare, sommeren burde være en anelse længere. Man kan ikke få alt og hellere efterår end ingen årstider.

Billedet tog jeg, da jeg stod ud af min bil på parkeringspladsen ved mit arbejde i morges. Tænk så dejlig udsigten kan være fra en parkeringsplads.

Jeg havde tidligt fri og tog en bytur helt for mig selv, og jeg tror, det bliver et billigt efterår. Jeg så ikke et eneste par sko eller støvler, jeg så meget som overvejede at prøve. Gad vidst om udvalget er mere interessant i Tyskland. Men jeg må indrømme, at jeg faldt for en ny taske. I ruskind og rigtig efterårsgul - d.v.s. med bare en anelse karry i. Den skal vist straks tages i brug. Så kan jeg også bedre klare at gemme sandalerne væk - de passer ikke til tasken.

P.S. For et par nætter siden var jeg ude at kigge på den store Jupiter. Imponerende smuk! Man kan sagtens med det blotte øje se, at den ser større ud, end den plejer, og jeg bilder mig ind, at jeg også kan se, at den er en planet og ikke en stjerne. Lyset er mere jævnt, den blinker ikke så meget som stjernerne.

mandag den 20. september 2010

En nyerhvervelse - eller to

Sarantoya er altså en underholdende kat!

For nylig var vi i Petworld efter grus, og jeg lod mig samtidig friste af en ny katteseng. Jeg syntes, den var ret pæn - og det er bestemt ikke nogen selvfølge for kattetilbehør, men den her kunne jeg altså godt lide.

Da vi kom hjem, stillede jeg den indtil videre på gulvet i køkkenet, og Lilit tog den vanen tro straks i brug.

Næste morgen kom Sarantoya ikke, som hun plejer, straks ind på mit værelse, da jeg åbnede døren. Det første, der skal ske, er ellers altid, at jeg skal gå med ned for at give hende lidt at spise. Jeg gik ned i køkkenet, og der var hun - liggende i den nye katteseng og med en inderlig tilfreds mine. Hun havde tydeligvis benyttet sig af lejligheden, da Lilit og jeg var gået i seng på mit værelse.

Senere da vi spiste morgenmad, kom hun heller ikke, som hun plejer, for at fortælle, at nu var det altså tid for anden servering. Næ, hun mjavede godt nok højlydt for at gøre opmærksom på, at hun altså godt ville serviceres, men hun sad ret op og ned i det nye inventar, mens hun mjavede.

Behøver jeg at fortælle, at jeg samme dag investerede i endnu en seng af samme type - og de er blevet brugt flittigt af begge misser siden.

mandag den 13. september 2010

Haven om efteråret

Jeg må indrømme, at haven ikke har nær samme tiltrækning om efteråret som om foråret og sommeren. Det er ikke specielt meget, jeg beskæftiger mig med den på denne årstid.

I formiddags var der dog helt dejligt. Vi havde været på planteskole i går for at få nyt til krukkerne. Det fik vi nu ikke, men jeg kunne ikke dy mig for at investere i nye ensianer. De gamle er ikke så flittige til at blomstre mere - muligvis trænger de til noget gødning. Jeg købte sommer-, efterårs- og trompetensian, og nu håber jeg på masser af blå, blå blomster næste år.

På billedet er det en anden nyhed i vores have: Skjolddrager eller på latin Scutellaria incana. Jeg købte et par stykker i foråret og håber, de breder sig. De er rigtig søde. De har også fået plads til at brede sig på nu, for en af de rebelske lavendler er blevet fjernet. Jeg er ikke meget for at tilføje lavendlerne noget som helst ondt, men de har altså et helt bed for sig selv, så jeg tog mig sammen, og denne selvsåede (den var blevet kæmpestor) måtte nu lade livet og overlade pladsen til skjolddragerne.

Det forpligter altså, skjolddragere!

søndag den 12. september 2010

Kunstgallerier

Hvorfor har alle andre byer end Århus gode kunstgallerier? Og er det rigtigt, at der ikke er gode kunstgallerier i Århus? Måske kender vi dem bare ikke. Kommentarer til det modtages meget gerne.

Under alle omstændigheder var vi i Horsens i går netop med kunstgalleri-besøg på programmet. Nå ja, vi nåede kun to, men de var altså gode begge to.

Først besøgte vi Galleri Franz Pedersen på Carolinelunds- vej. Der var en forholdsvis nyåbnet udstilling af nye værker af Lise Malinovsky. Gode, meget farvestrålende, især kunne vi godt lide hendes tyre-billeder. Der var solgt godt af dem, og det kunne vi godt forstå.

Bagefter var vi i Galleri Progres i Smedegade. Det var sidste dag af deres udstilling med Knud Odde, grafik og keramiske værker. Det sidste er nyt for Knud Odde, men hans meget grafiske tilgang virkede godt sammen med keramikken. Allerbedst syntes jeg dog hans monotypier var.

Billedet er taget i Galleri Franz Pedersen og viser, som det ses, en skulptur af Michael Kvium, som der også var en del værker af. Det må bestemt være nutidens bibliotekar i en - måske forgæves, men i hvert fald vanskelig - balancegang på det boglige medium. Bag skulpturen et af Lise Malinovskys malerier. Det er tilfældigt, at det lige er det med katten, for faktisk synes jeg, det var et af de mere uinteressante på trods af motivet.

onsdag den 8. september 2010

Så fik jeg den!!!

"Den" er Gluck-kanden fra Iittala, som jeg tidligere har skrevet om.

Jeg har ønsket mig den i ret præcist 10 år, og har i adskillige år haft en søgeagent på Ebay, så jeg ville få besked, når/hvis den blev sat til salg.

For nylig kom så den mindste af de to store runde kander i klart glas - den jeg allerhelst ville have - på auktion, og heldigvis med "Køb den nu"-mulighed. Jeg skulle IKKE have pruttet om prisen, der i øvrigt var helt rimelig.

Undervejs har jeg også fået fingre i den mindste kande, der vist er en fløde/mælke-kande, i topasfarvet glas og karaflen i opalfarvet. Især karaflen synes jeg også er dejlig.

Dem fandt jeg i USA, men den store klare kande fandt jeg såmænd i hjemlandet Finland.

Nu mangler jeg bare den største af kanderne, men det er ikke så vigtigt nu, hvor jeg har fået den anden. Jeg har nu alligevel ikke afinstalleret søgeagenten...

søndag den 5. september 2010

En super søndag

Vejret var fuldstændig perfekt til årets høstmarked på Gothenborg, og vi tog en hel bilfuld - 4 stk. - af sted.

I år var der mange flere boder end første gang, vi var der, og flere (ikke mig - hellig, hellig!) lod sig friste til større indkøb. Men jeg fik også hilst på gæssene denne gang:


- og der var rovfugleshow med bl.a. den 2-årige ugle Ulla


- og så var der selvfølgelig lækker mad:
citron-sesam Gothenborg kylling, 2 salater, kartofler, chilidip og brød.

Vi genså også et par af killingerne. Denne gang fik vi dog ikke potet på Trunte - i hvert fald tror vi, det var Trunte. Der var nemlig mange andre poter på hende: