tirsdag den 30. november 2010

Haven i hvid klædedragt




Jeg har faktisk ikke rigtig fået vinterklargjort haven. Ikke alle planter, der burde bliver vinterdækket, er blevet det, og krukkerne er ikke blevet flyttet op til huset og er ikke blevet pakket ind. Jeg må bare håbe på, at sneen isolerer tilstrækkeligt. Noget af granen ligger lige midt på terrassen - der gør den jo ikke megen gavn.

Billederne er taget, før Dorthe fjernede noget af sneen fra bl.a. minisyrenen (midterste billede). Den har før taget skade af en for tung frakke.

lørdag den 27. november 2010

Strikket babytrøje

Ind imellem sjalerne bliver der tid til lidt andet strik. Denne lille trøje i størrelse 1 år er et af resultaterne. Det er jo garnet (Katia Samba), der laver mønsteret - dejligt anarkistisk synes jeg.

fredag den 26. november 2010

Kursusdage

Jeg har været til årets to højdepunkter rent arbejdsmæssigt. I forrige uge var det Årets nye bøger og i denne uge Årets nye musik.

Alle otte oplægsholdere - fem på bogdagen og tre på musikdagen - var (som sædvanligt!) veloplagte og velformulerede. Det er sjældent, det er så sjovt og givende at være på kursus. På bogdagen var især Lone Kühlmann, der snakkede om biografier og erindringer, morsom (også som sædvanligt), det var ikke spor svært at holde koncentrationen, selv om hun var blevet tildelt ulvetimen lige over frokost.

Der var en hel del af bøgerne, jeg i hvert fald IKKE vil læse, men i det hele taget er jeg ikke så meget læsende. Derimod håber jeg at få hørt en del af musikken, især fra klassisk og jazz afdelingen. Jeg fik sat en del krydser i materialet.

De tre musikfolk var alle vildt gode, men med hensyn til rockmusikken er der altså ikke meget nyt under solen. Jeg er bange for, jeg simpelthen har hørt for meget rockmusik, da jeg var yngre. Jeg kan da godt forstå, at folk, der aldrig har hørt Simon & Garfunkel, synes, det er spændende at høre vokalharmonier, men det gider jeg altså ikke mere. Ikke i rocken i hvert fald. Lige nu har jeg Henryk Górecki på bilens cd-afspiller, og der er spændende vokalharmonier + en hel masse andet, synes jeg.

søndag den 14. november 2010

Godt nyt for århusianske chokomaner

...som mig: Peter Beier er kommet til byen - med chokoladefortæne og det hele. Måske har han været her i længere tid, men jeg opdagede det først i går. Det har også været muligt at få nogle af hans chokolader i en vinforretning og måske andre steder, men nu er hele sortimentet her altså. Det er et godt stykke tid siden, jeg har fået Peter Beier chokolade, men så vidt jeg husker, er især selve den mørke chokolade af rigtig god kvalitet.

Jeg synes, vi har savnet en rigtig god chokoladeforretning her i byen. Ganske vist er Summerbird her, men deres chokolader er lidt for fantasifulde til mig.

Derimod kan jeg godt lide mange af Chokoladefabrikkens varer. De kan fås i en af mine yndligsbutikker, Mundus kaffe & the, der ligger så prosaisk et sted som i City Vest. Det ser heldigvis ikke ud til at afholde kunderne fra at komme, der er altid mange mennesker i butikken - måske er det derfor, de ikke har tid til at ajourføre deres hjemmeside. Da jeg var der i går, sagde en af de andre kunder, at det er en butik fyldt med fristelser, og det er ingen løgn.

Faktisk er jer også meget glad for den økologiske chokolade fra Woodshade Organics - tidligere Mølle Skovly. De har en vildt god kaffechokolade, og deres ingefærchokolade hører også til de bedste. Man kan være heldig at finde det i diverse øko-butikker, men de har aldrig hele sortimentet, og i firmaets webshop kan man kun købe kilovis, hvis man ikke vil have blandet - og det vil jeg ikke. Og et helt kilo er lige i overkanten - også selv om julen nærmer sig.

onsdag den 10. november 2010

Kunsthåndværk

Formålet med min bytur i søndags var udstillingen Kunsthåndværk i Centrum, og den var som sædvanligt værd at besøge.

Der var i år meget keramik og mange smykker og ikke ret meget glas. Fint med de mange smykkemagere, det er tit hos dem, det sjove sker, synes jeg. Derimod savnede jeg noget mere tekstil. 




Glas interesserer mig normalt ikke så meget, men Lotte Thorsøes store, organiske, lidt monumentale værker i glas og beton fangede øjet.

Meget lækre at røre ved. Dem kunne jeg godt lide. Der er et bedre billede af dem på hendes egen hjemmeside.


Birthe Rågårds katte i keramik kunne jeg selvfølgelig heller ikke lade være med at kigge på. Frække, sjove og meget kattede. 


Der kom nu ikke nogen katte med hjem - faktisk har vi rigeligt med kattefigurer og -billeder foruden de levende. 


Derimod kom en and med hjem - på en broche fra frk. Toft.
Hun arbejder i en porcelænsagtig keramik, og resultaterne er lidt frække og med et smil i øjet - og så er en and jo næsten lige så god som en gås. Jeg opdagede bagefter, at frk. Toft også bor i Åbyhøj, og på nuværende tidspunkt er der ikke så meget på hendes hjemmeside, men det kommer nok.


Jeg kunne heller ikke stå for Ane Meinert Folkes ringe. Hun bruger sjove materialesammensætninger. Sølv, gummi, horn, pels m.m.. Min ring er sølv og gummi, men jeg kunne nu også godt lide ringene med horn. Det var lidt svært at vælge.

søndag den 7. november 2010

Søndag formiddag i byen




Godt jeg havde kameraet med! Og det er altså ikke mig, der har arrangeret nogen af motiverne. Bilen er en Audi, men der burde jo kun have været 4 doughnuts.

fredag den 5. november 2010

Yndlingssuppen


Vi er vilde med de fyldige supper, der gør det ud for et helt måltid, og favoritten lige nu er en græsk bønnesuppe, fasolada. Vi fik den første gang på en cafe, hvor den stod på kortet som "græsk bønnesuppe". Vi gik straks hjem og fandt ud af, at suppen måtte være en fasolada, og vi fandt også et hav af opskrifter, som vi har eksperimenteret lidt med.

Vores opskrift ser sådan ud:
350 g bønner - vi bruger som regel pinto-bønner eller brune bønner, men egentlig skal det være butterbeans eller hvide bønner
2 tsk salt
1 tsk sorte peberkorn
2 laurbærblade
2 løg, det ene finthakket
1 nellike
4-5 fed hakket hvidløg
1 ds hakkede, flåede tomater
8 stilke bladselleri i skiver
4 store gulerødder i ikke alt for tynde skiver
1 spsk tørret oregano
½ l god grøntsagsbouillon
1-2 spsk frisk mynte, hakket
1 dl frisk dild, snittet
1 spsk olivenolie
salt, peber
brødcroutoner
citron
  • Bønnerne skylles og sættes i blød i rigeligt vand i 8-10 timer.
  • Bønnerne koges i 1 l frisk vand tilsat salt, peberkorn, laurbærblade og det ene løg med nelliken stukket i. Bønnerne koges for svag varme til de er møre, ca. 3 kvarter. Vandet hældes fra.
  • Bladselleri, det andet løg og hvidløg sauteres i olie ved middel varme, til løgene er klare. De må ikke blive brune.
  • Gulerødder, de kogte bønner, flåede tomater, oregano og bouillon tilsættes, suppen bringes i kog.
  • Suppen simrer ved svag varme til grøntsagerne er møre - dog gerne med lidt bid i.
  • Smag til med salt, peber, mynte og dild.
  • Serveres med brødcroutoner og en citronbåd til.
Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med mynte i suppen - det er det, der giver den karakter, synes vi. MUMS!

mandag den 1. november 2010

Endnu en forkælelses-weekend

Jeg har lige været på weekend med 3 veninder i Skallerup Klit. Vi boede i et kæmpestort og lækkert sommerhus, som Århus Kommunes Feriefond ejer.

Vi var også i Skallerup for 3 år siden, hvor vi boede i et andet hus, og det er allerede næsten blevet tradition, hvad vi foretager os. Det romerske bad Romulus var selvfølgelig på programmet igen, og i modsætning til sidst havde vi denne gang i tide fået bestilt behandlinger. Jeg fik en algekur, og min hud er stadig ekstremt blød og lækker.

Også et besøg i Lønstrup er obligatorisk - der kan man jo shoppe - og det gjorde vi! Det tillod sig at blive regnvejr, mens vi var der, men det var ikke så dårligt endda, for så blev vi nødt til at spise frokost på det første det bedste spisested. Det var Restaurant Glashuset i det, der før hed Linnemanns Hotel, og jeg tror, det helt bogstaveligt var det bedste sted.

Der er utrolig hyggeligt i det lyse lokale med høje træpaneler, og de rødspættefileter, vi fik, var helt i top, og det var betjeningen også. En kæmpeanbefaling til Glashuset.

Jeg ved godt, at der også er en fancy og dyr gourmetrestaurant, Villa Vest, i Lønstrup (de har for resten tidligere boet i Linnemanns Hotel), men jeg har tit lyst til det lidt mere enkle, og Restaurant Glashuset var lige i øjet.

Det eneste, der var i vejen med den weekend, var, at den var for kort.